top of page

KOIRIEN HYVINVOINTI

Kaiken toiminnan lähtökohtana on hyvinvoiva rekikoira

Meillä on noin 90 rekikoiraa, joista suurin osa on puhdasrotuisia siperianhuskyja ja pienempi osa alaskanhuskyja.  Kiinnitämme hyvin paljon huomiota koirien hyvinvointiin, siihen vaikutetaan mm. koirien hoidolla, ylläpidolla sekä suunnitellulla jalostuksella. 

Jokaisella koiralla on oma nimi

Kaikilla koirillamme on nimi ja pidämme koirien hyvinvoinnin kannalta tärkeänä, että meillä työskentelevät oppaatkin tuntevat koiramme nimeltä ja yksilöinä niiden omine luonteenpiirteineen. Pyrimme myös siihen, että työntekijämme pysyisivät mahdollisimman samoina, jotta koiramme ovat tuttuja oppaillemme ja oppaamme koirillemme. Jokaista koiraa pidetään yksilönä, ja myös koira tunnistaa oman nimensä.

Pennut

Koirien käsiteltävyys on myös hyvin tärkeä koirien hyvinvointia lisäävä tekijä, ja pentujen sosiaalistaminen on korkealla tärkeysjärjestyksessä toiminnassamme. Pentujen kanssa touhutaan paljon, jotta ihmisistä tulee niille mukava ja luotettava asia. Kasvatamme huskymme itse ja kaikki pennut jäävät yleensä kasvamaan meille omaan kenneliimme ja vahvistamaan tulevia valjakoitamme kasvettuaan aikuisiksi. Vain muutama pentu on näiden kaikkien vuosien aikana lähtenyt meiltä harrastaviin koteihin. Pentuja meillä on aina oman tarpeen mukaan ja katsomme aina n. kahden vuoden päähän. Se kuinka paljon eläkeikää lähestyviä koiria meillä on, ratkaisee sen, kuinka monta pentuetta tarvitsemme; yleensä vuodessa on ollut 1-3 pentuetta. 

Eläkeikäiset huskyt

 

Monet rekikoiristamme asuvat kennelissämme pennusta eläkeikään, ja ne saavat olla kanssamme niin kauan kuin ovat terveitä.  Eläkeikäiset koirat (n. 10–15-vuotiaat) ovat arvokkaita meille mm. nuorten huskien kouluttamisen apuna ja laumakäyttäytymisen opettamisessa. Osalle eläkeikää lähestyvistä huskeistamme etsimme vastuullisesti uuden kodin. Usein samaan kotiin on lähtenyt kaksi huskya yhdessä, tai toinen on muuttanut myöhemmin perästä. Osa meiltä lähteneistä koirista on päässyt pieneen valjakkoon juoksemaan harrastuskoiriksi, muutama puolestaan nauttii eläkeiästään ns. sohvakoirana.

Huskytarhan elämää

Pidämme koiratarhamme puhtaana ja siivoamme päivittäin. Koirat valikoituvat tarhoihin siten, että asuinkumppanin kanssa leikit sujuvat riidoitta ja stressivapaana. Yleensä koirat asuvat aina samassa tarhassa samojen koirakavereiden (2–6 koiraa) kanssa. Tällöin jokaisella työntekijällä on  helppo tarkistaa, että kaikki huskyt ovat tallessa, ja myös löytyvät kun tiimejä kootaan safarille. Joskus paikkoja joutuu vaihtelemaan, esimerkiksi narttujen juoksujen aikaan. Tarhoja ja koppeja korjataan, tai uusia tehdään tarpeen mukaan. Kaikki uudet kopit ovat kauttaaltaan eristettyjä, mutta vanhemmat kopit ovat vain pohjasta eristettyjä. Useimmista tarhoista löytyvät molemmat versiot, joten koirat voivat valita mieleisensä.

Koirien juoksutarha

Koirien juoksutarha on talvikauden ulkopuolella käytössä lähes päivittäin. Juoksutarhassa juoksentelu ylläpitää huskien peruskuntoa, mutta se on tärkeää myös niiden hyvinvoinnin kannalta: siellä hoidetaan koirien välisiä sosiaalisia suhteita keskenään yksilöiden välillä, sekä koko lauman sisällä. Myös me ihmiset pystymme tarkkailemaan ja seurailemaan koirien käyttäytymistä, siten opimme tuntemaan huskimme vielä paremmin yksilöinä.

Koirien rutiinit

Koirat rakastavat rutiineja ja kun ne ovat kunnossa, asiat tapahtuvat hallitusti isossakin laumassa. Rutiinit vaihtelevat hieman vuoden ajan mukaan, talvisin ´kaikki´ tapahtuu saman kaavan mukaan (aamujuotto, safarille lähdön valmistelut, asiakkaiden saapuminen, safarilta paluut, syöttö, siivous, nukkuminen), huskyt oppivat nämä ja ovat siten tyytyväisiä, kun tietävät mitä milloinkin tapahtuu. Kesäisin kun ohjelmia on vähemmän, rikomme tiettyjä rutiineja esim. kiertävällä ruokinta-ajalla. Se tarkoittaa, että viikon alussa syötämme aamulla, viikon keskellä päivällä ja viikonlopusta illalla. Näin koirat eivät ole aina vaatimassa ruokaa tiettyyn aikaan vaan pysyvät rauhallisina, vaikka ruoka ei tule tiettyyn kellon aikaan.

Huskien ruokinta

Koiramme syövät laadukasta ruokaa: kuivamuonaa ja raakaa vitaminoitua lihaa. Opetamme koirillemme jo melko nuoresta, että syöminen tapahtuu omasta kupista. Näin pystymme varmistamaan, että kaikki saavat syötyä oikean annoksen rauhassa. Annamme joskus myös  nappuloita maahan heittämällä, jotta huskyt saavat käyttää neniään löytääkseen ne, ja oppiakseen ettei silloinkaan tarvitse tapella, vaan kaikki voivat sulassa sovussa etsiä niitä. Talvella koirien työpäivän ollessa pitkä ne saavat lisäksi snacksejä, eli pienen palan lihaa / rasvaa / kalaa.

Rekikoirien treenit ja työ

Rekikoirien treenaus aloitetaan ajoissa, normaalisti elokuun lopussa, jotta koiramme ovat kunnossa hyvissä ajoin ennen sesongin alkua. Peruskunto  pysyy yllä kesän yli juoksutarhassa ja sen vaihtelevassa maastossa juoksentelun ansiosta. Pidämme päiväkirjaa, josta näkee jokaisen koiran juoksemat työpäivät ja kilometrit, sekä vapaapäivät.

Koirien terveys

 

Huskymme rokotetaan voimassa olevan rokotusohjelman mukaisesti, ja loishäädöt annetaan asianmukaisesti. Käytämme koiramme aina tarvittaessa eläinlääkärissä, hierojalla tai fysioterapeutilla. Koirien päiväkirjaan kirjataan mm. narttujen juoksut, koirien mahdolliset sairaslomat, sekä muut tärkeät ja huomioon otettavat asiat. Huskymme ovat hyväturkkisia, mutta käytämme tarvittaessa kovilla pakkasilla takkeja tauoilla ja/tai safareilla.

Koirien jalostus

Jalostukseen valikoituvat koirat, jotka ovat osoittaneet erinomaista työasennetta, ovat hyviä syömään ja joilla on mukava lauma-sosiaalinen luonne. Urokset, joita emme käytä jalostukseen ovat kastroituja. Juoksuiset nartut erotetaan uroksista (kastroiduistakin) juoksujen ajaksi. Emme myöskään kasvata koiramäärää isommaksi, vaikka tarvetta on ollut, vaan käytämme alihankkijoita paikkaamaan puuttuvan koiramäärän.

SOMA
Haluatko tietää lisää?

Olemme avoimia koirien pitoon liittyvissä asioissa, ja vastaamme esitettyihin kysymyksiin rehellisesti ja niin hyvin kuin osaamme.

 

Asiakkaamme ovat nykyisin hyvin kiinnostuneita koirien oloista ja hoitamisesta, ja vastaamme mielellämme kysymyksiin.

Voit seurata meitä myös sosiaalisen median kautta! Päivitämme sinne tekemisiämme usein.

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page